Censura franquista

La censura a l'Espanya franquista va ser ordenada per Francisco Franco a l'Espanya franquista, entre 1936-1975. A l'Espanya franquista, els temes principals de la censura incloïen l'exposició pública de la ideologia política liberal, formes d'art com la literatura i el cinema, així com símbols d'ideologies estrangeres i no conservadores. Aquesta censura va ser impulsada principalment per la visió franquista d'unitat ideològica a Espanya.[1][2] Com a conseqüència, Franco va demanar la censura dels materials que promovien idees liberals des de l'exterior, en particular els d'origen europeu. A part de la censura de la ideologia estrangera, símbols de identitat com ara els de Catalunya, també es van convertir en objectius principals de la censura. Sota el seu govern autoritari, la censura es va imposar principalment a través de la repressió política sistèmica. L'Estat franquista va reprimir l'expressió de la ideologia social i política liberal entre la ciutadania espanyola.

A part d'una forta censura governamental, Franco també va obtenir el suport de l'Església catòlica per perpetuar la censura. Més enllà de la censura motivada per l'Estat franquista, els crítics individuals tenien altres interessos, no polítics, que els van portar a convertir-se també en censors.[2][3] Per exemple, els censors individuals alteraven un text per a la claredat i la coherència, o reescrivien les ressenyes per motius de propietat segons els seus estàndards individuals. Els censors polítics, en canvi, reprimien signes visibles de comportament liberal i buscaven pintar una imatge positiva de Franco.[3][4] Donada la prevalença de la censura, l'Espanya franquista també va estar marcada per una sòlida cultura de resistència a la censura. Com a resposta a la repressió del govern, Espanya va viure una època que posteriorment va fomentar una cultura de resistència, expressada en diverses formes d'art.[4]

  1. Cornella-Detrell, Jordi. «The Rewriting of Laia, el testament, Tino Costa and Incerta glòria». A: Literature as a Response to Cultural and Political Repression in Franco's Catalonia. 295. Boydell and Brewer, 2011, p. 1–22. ISBN 9781855662018. 
  2. 2,0 2,1 Woods, Michelle Reference and Research Book News, 27, 6, 2012, pàg. 181.
  3. 3,0 3,1 Billiani, Francesca. Modes of Censorship and Translation: National Contexts and Diverse Media. St. Jerome Publications, 2007. 
  4. 4,0 4,1 O'Donoghue, Samuel Forum for Modern Language Studies, 52, 3, 2016, pàg. 311–329. DOI: 10.1093/fmls/cqw029.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search